Grįžti į naujienas

Ant jūsų stalo – duona tik iš lietuviškų rugių

Ant jūsų stalo – duona tik iš lietuviškų rugių

Rugpjūčio 18d., „Vilniaus duona“ pristatė ilgalaikę iniciatyvą „Lietuvoje užaugina duona“, kuria bus siekiama ruginius gaminius kepti naudojant miltus, pagamintus tik iš Lietuvoje užaugintų rugių. Prie iniciatyvos taip pat prisijungė šalies ūkininkai ir miltų gamintoja „Malsena“. Palaikymą išreiškė ir LR Žemės ūkio ministerija, rašoma pranešime spaudai. „Nors ruginės duonos vartojimas stabiliai auga, per pastarąjį dešimtmetį šalyje auginamų rugių pasėlių kiekis sumažėjo tris kartus. Todėl kai kuriais metais vos ne iki trečdalio duonos gamybai reikalingų miltų būna gaminami iš importinių grūdų. Labai nesinorėtų, kad rugius ištiktų linų likimas. Šis istoriškai lietuviams itin svarbus augalas pas mus, deja, jau beveik nebeauginamas“, – sakė „Vilniaus duonos“ komercijos direktorius Gražvydas Jukna. Anot jo, norėdama pakeisti esamą situaciją įmonė sutelkė jėgas su šalies ūkininkais ir miltų gamintojais, kurie kartu padės siekti šios iniciatyvos tikslų. „Iniciatyva sieksime, kad kuo daugiau ruginių duonos gaminių būtų kepama naudojant tik Lietuvoje užaugintų rugių miltus. Taip paskatinsime šalies ūkininkus drąsiau imtis auginti rugius ir kartu populiarinsime tradicinius lietuviškus ruginius duonos gaminius. Tikime, kad tai įvertins ir vartotojai, kuriems jau šį rugsėjį pasiūlysime specialiu iniciatyvos ženklu pažymėtus, nacionalinį pasididžiavimą skatinančius ruginius gaminius“, – teigė G. Jukna.

Siekiant užtikrinti aukščiausio lygio kontrolę ir atsekamumą, „Vilniaus duona“ iš miltų gamintojo pirks tik išimtinai iš lietuviškų grūdų sumaltus miltus. Tam, kad jų nepritrūktų, pasirašytos sutartys su miltų gamintoju, kad atrinkti ūkininkai augins rugius būtent „Vilniaus duonai“. Tai padės užtikrinti iniciatyvos partneriai – miltų gamintoja „Malsena“ ir dešimt Lietuvos ūkininkų. Palaikymą iniciatyvai „Lietuvoje užauginta duona“ išreiškė ir Žemės ūkio ministerija. Pasak viceministro Sauliaus Savickio, sveikintina, kad Lietuvos gamintojai sugeba modernumą derinti su tradicijomis ir taip savotiškai skatina ir remia šalies ūkininkus.
„Lietuvoje užaugintos duonos“ iniciatoriai pabrėžia, kad ateityje iniciatyvą planuojama plėsti. Puoselėjama ambicija atgaivinti šiuo metu beveik nebekultivuojamas senąsias lietuviškas rugių rūšis, tokias kaip Joniai, Rūkai, Dotnuvėlė, Duoniai, Lietuvos 3, Baltija, Dotnuvos aukštieji ir naudojant šių rugių miltus imtis gaminti senąją tradicinę lietuvišką ruginę duoną. Kartu siekti iniciatyvos tikslų duonos ir miltų gamintojai bei šalies ūkininkai įsipareigojo penktadienį Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse prasidėjusios duonos, sūrio ir medaus šventės „Tikro skonio dienos“ atidarymo metu. Po apvalaus stalo diskusijos apie lietuviškus gaminius, kurioje dalyvavo žemės ūkio viceministras ir duonos, sūrio bei medaus gamintojai, „Vilniaus duonos“, „Malsenos“ ir ūkininkų atstovai pasirašė simbolinį iniciatyvos „Lietuvos užauginta duona“ manifestą.


Susijusios naujienos: