Grįžti į naujienas

„Vilniaus duona“ atidarė moderniausią duonos gamyklą Baltijos šalyse

„Vilniaus duona“ atidarė moderniausią duonos gamyklą Baltijos šalyse

Gegužės 12 dieną UAB „Vilniaus duona“ oficialiai atidarė moderniausią duonos kepyklą Baltijos šalyse, kuri žymi naują įmonės veiklos etapą. Iškilmingame atidarymo renginyje dalyvavo ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė – ji ne tik pasveikino „Vilniaus duoną“ su švente, bet ir kartu su įmonės vadovais perpjovė simbolinį beveik 2 m ilgio ruginės duonos kepalą.

Naujoje kepykloje, kuri atidaryta išplėtus senąją sostinės V. A. Graičiūno gatvėje esančią kepyklą, įdiegtos dvi papildomos gamybos linijos – kvietiniams batonams ir sparčiai populiarėjančiai sumuštinių duonai. Abiem gamybos linijoms veikiant visu pajėgumu, kepyklos našumas pasiektų apie 80 tonų duonos gaminių per dieną.

Anot „Vilniaus duonos“ komercijos direktoriaus Gražvydo Juknos, naujoji kepykla leis padvigubinti šios kepyklos gamybos apimtis ir pasiūlyti dar daugiau naujų modernių gaminių bei užtikrinti aukštesnę jų kokybę.

Viena svarbiausių šios kepyklos naujovių yra „Clean room“. Tai švari patalpa, kurioje oras daug kartų išvalomas per itin modernius filtrus, todėl jis čia yra 10 000 kartų švaresnis už tą, kuriuo įprastai kvėpuojame. Ši naujovė padeda užkirsti kelią mikroorganizmų patekimui į aplinką, kurioje pakuojama duona, ir užtikrina ilgesnį produktų galiojimo terminą, nenaudojant konservantų. Čia gali dirbti tik tie darbuotojai, kurie išklausė reikiamus kursus ir išlaikė specialius testus.

Kitos svarbios naujovės – tai modernios maišyklės ir gamybos linijoje naudojamas robotas, kuris leidžia sumažinti rankų darbą kepykloje, ir nauja kvietinių raugų sistema, kuri kepiniams suteikia papildomą aromatą, drėgnumą ir ilgesnį galiojimo terminą.

G. Juknos teigimu, naujoji kepykla taip pat leis sustiprinti pozicijas ne tik Lietuvoje ir Baltijos šalyse, bet ir visame pasaulyje. Dėl jos įmonė galės padidinti eksporto apimtis ir pasiūlyti daugiau specialiai užsienio šalių vartotojams skirtų gaminių.

Visas išplėstos kepyklos statinių plotas yra 10 955 kv. m. Investicijos į plėtrą siekia 9,3 mln. eurų. Kepykloje dirba 147 darbuotojai.

Ypatingai proga pažymėti – rekordinis duonos paveikslas

Renginio metu pirmą kartą buvo pristatyta menininkių Jolitos Vaitkutės ir Emilijos Vonžutaitės specialiai šiai progai sukurta duonos instaliacija, vaizduojanti Vilniaus arkikatedrą ir varpinės bokštą. Iš 1064 „Toste“ duonos riekelių sukurti šį paveikslą autorėms ir jų komandai prireikė 80 valandų.

Lietuvos rekordų registravimo agentūra „Factum“ šį meno kūrinį paskelbė didžiausiu sumuštinių duonos paveikslu.

G. Juknos teigimu, menininkė savo kūrinyje sugebėjo puikiai apjungti duonos kepimo tradicijų ir modernumo aspektus, kuriais remiasi „Vilniaus duona“.


Susijusios naujienos: