Grįžti į naujienas

„Vilniaus duoną“ valdanti įmonių grupė atsisako palmių aliejaus

„Vilniaus duoną“ valdanti įmonių grupė atsisako palmių aliejaus

Didžiausią duonos kepyklą Baltijos šalyse „Vilniaus duona“ valdanti įmonių grupė „Lantmännen Unibake“ atsisako nesertifikuoto palmių aliejaus naudojimo savo produktuose. Įmonių grupėje nuo 2017 m. įsigalios reikalavimas, kurio „Vilniaus duona“ savo iniciatyva griežtai laikėsi jau ir anksčiau, o nuo šiol naudoti tik sertifikuotą šios rūšies aliejų reikalaus ir iš savo partnerių. Ateityje įmonių grupė taip pat ketina apskritai atsisakyti šio aliejaus.

Apie atnaujintą politiką dėl tvaraus palmių aliejaus naudojimo paskelbusios „Lantmännen Unibake“ įmonių grupės dalis yra kepimo įmonių lyderė Suomijoje ir Baltijos šalyse VAASAN Oy, kuriai priklauso „Vilniaus duona“. Nuo šiol visi VAASAN grupei priklausantys duonos gamintojai turės naudoti tik sertifikuotą, atsakingai išgaunamą ir gaminamą RSPO (Apskritojo stalo diskusijos dėl tvaraus palmių aliejaus, Roundtable on Sustainable Palm Oil) standartus atitinkantį palmių aliejų arba šio aliejaus neturinčius ingredientus.

„Norėdami vartotojams pasiūlyti kuo natūralesnius ir sveikesnius gaminius, jau kurį laiką nenaudojame palmių aliejaus ir margarino. Džiaugiamės įmonių grupės sprendimu taikyti tokią politiką visos grupės mastu. Nuo šiol atsižvelgsime į šį kriterijų ir atsirinkdami partnerius. Tokiu būdu sieksime skatinti ir kitus rinkos dalyvius Lietuvoje atkreipti dėmesį į šią aktualią problemą bei prisidėti prie jos sprendimo“, – sako „Vilniaus duonos“ generalinė direktorė Rita Ramanauskienė.

Apie atnaujintą palmių aliejaus naudojimo politiką bei reikalavimus visos VAASAN Oy priklausančios įmonės, tarp jų ir „Vilniaus duona“, informuos savo prekių bei žaliavų tiekėjus. Tiekėjai privalės užtikrinti, kad nuo 2017 m. pradžios jų VAASAN Oy įmonėms parduodami produktai savo sudėtyje turėtų tik RSPO sertifikatą atitinkantį palmių aliejų arba išvis jo neturėtų. 2016 m. pabaigoje RSPO visose grupės įmonėse atliks palmių aliejaus auditą. Sudėtyje radus palmių aliejaus, tiekėjas turės pereiti jo sertifikavimo procesą.

Iš palmių vaisių spaudžiamas aliejus maisto produktų gamyboje plačiai naudojamas visame pasaulyje. Tačiau pastaruoju metu aplinkos apsaugos organizacijos vis plačiau atkreipia dėmesį į nesertifikuoto palmių aliejaus naudojimo keliamus pavojus. Didžiulę paklausą pasaulyje turintis aliejus dažnai išgaunamas palmių plantacijose Malaizijoje ir Indonezijoje, sukuriamose iškirtus atogrąžų miškus ar nusausinus durpynus.


Susijusios naujienos: